Foto: SVT/TT

Östersundspolisen: ”Vi vill inte ha fler brottsoffer”

Uppdaterad
Publicerad

Under måndagen varnade polisen i Östersund kvinnor för att gå ensamma utomhus. Ett uttalande som fick skarp kritik. Men polisen ångrar inget. – Vi vill inte ha några fler brottsoffer, säger polisområdeschefen Stephen Jerand.

Under måndagen höll polisen i Östersund en presskonferens där man uppmanar kvinnor att röra sig med försiktighet utomhus. Detta efter att flera kvinnor utsatts för oprovocerat våld utomhus.

”Tänk på ditt eget beteende”

Uttalandet möttes av starka reaktioner.

– Det är klart att vi förstod det. Vi hade noga övervägt informationen vi hade i förväg. Det är ett övervägande om man ska gå ut med en sådan här sak eller inte. Men vi vill inte sitta här om en vecka och ha fler brottsoffer på bordet, säger Stephen Jerand.

Han tycker dock att allmänheten har överdrivit vad polisen sagt.

– Det har hänt en del allvarliga saker på kort tid. Men vi har inte utfärdat något utegångsförbud, vi manar till försiktighet. Människor ska tänka på sitt eget beteende i de miljöer som vi beskrivit, säger han.

Många har tolkat er information som att ansvaret ligger hos kvinnorna själva?

– I den bästa av världar kan polisen skydda allt och alla, men det är inte så. Den enskilda människans beteende är väldigt avgörande. Vi pratar med våra småbarn om att inte följa med okända eller hoppa in i bilar. Vi säger till våra äldre att inte släppa in okända i lägenheten.

”Kommunen styr inte polisens åtgärder”

Kommunalrådet i Östersund, Ann-Sofie Andersson (S), var kritisk till att polisen inte informerat kommunen innan presskonferensen.

– Det får stå för henne. Kommunen styr inte polisens åtgärder.

Vad kommer polisen att göra för att Östersund ska bli en trygg stad?

– Vi gör allt vi kan och vidtar en hel del åtgärder. Vi toppar våra resurer och tar in hjälp utifrån.

När kan kvinnor i Östersund känna sig trygga igen?

– Jag hoppas att vi lagför brottslingarna snart. Vi kommer inte ge oss förrän vi löst detta. Våra intentioner är att det ska vara löst inom en väldigt rimlig tid, säger polisen Stephen Jerand.

Den senaste tiden har flera fall av våld och ofredande anmälts i Östersund.

Den första anmälan den 20 februari gällde ett par tioåriga flickor som ofredades på busstorget i Östersund. Ofredandet skedde på eftermiddagen.

Den 21 februari utsattes ensam kvinna för ofredande av en okänd gärningsman. En man på promenad med sin hund avbröt angreppet. Polisen utreder om det handlade om ofredande eller våldtäktsförsök.

Den 26 februari utsattes en kvinna för misshandel på väg hem från sitt arbete på kvällen. Tre män knuffade omkull henne och en av männen tog strupgrepp och körde in sina fingrar i hennes mun. En av de tre misstänkta förövarna har häktats.

En man hoppade ut ur en bil och hotade att våldta en kvinna tidigt på morgonen den 5 mars. Kvinnan protesterade högljutt och avvärjde hotet. Händelsen rubriceras som våldtäktsförsök eller ofredande och olaga hot.

Den 6 mars blev en ung kvinna attackerad av tre män. Hon gjorde motstånd och lyckades tilldela en av männen ett armbågsslag i ansiktet och då avbröt de attacken.

Samma dag blev också en ensam kvinna nedslagen av en man och misshandlad i ansiktet.

Källor: Polisen och Östersunds-Posten

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.