Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Vi har fått in 1250 namnunderskrifter och det räcker gott och väl till en folkomröstning”-hör initiativtagaren Johan Ahlgren i klippet ovan. Foto: Eva Danielsson /SVT

Bybor vill stoppa byggplanerna i Rödkullen – nu har man lyckats med namninsamling för en folkomröstning

Uppdaterad
Publicerad

I Åre har man nu samlat in 1250 namnunderskrifter mot exploateringen som planeras i Rödkullen. Det är tillräckligt för att tvinga kommunfullmäktige att ta upp frågan om en folkomröstning. Men fullmäktige kan fortfarande säga nej.

Det har tidigare gjorts försök att få till en folkomröstning, men då hade man inte samlat tillräckligt många namn. På tisdagskvällen samlades flera bybor på hembygdsgården i Åre för ett möte om hur man ska gå vidare i frågan:

– Med de här namnunderskrifterna så kan vi få till en folkomröstning kring den här frågan, men vi vill ju helst inte behöva använda dessa för det blir en enorm kostnad för kommunen att driva igenom en folkomröstning. Så vi hoppas verkligen att politikerna lyssnar på befolkningen i Åredalen och stoppar det här. säger Johan Ahlgren initiativtagare.

I Åre finns i dag drygt 42 000 gästbäddar. Och fler kan det bli. Planer finns på ett helt nytt område med drygt 7 000 bäddar i Rödkullen i Åres skidsystem.

Fakta

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.