Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Varför är det viktigt att studera hur vindkraftverk påverkar hur vi upplever naturen? Solene Prince, lektor i turism och projektavsvarig på Etour, berättar i klippet. Foto: SVT

Vindkraftens påverkan på upplevelsen av naturen undersöks i ny studie

Uppdaterad
Publicerad

På senare tid har debatten om vindkraft fått nytt liv. Men hur påverkas egentligen våra upplevelser av naturen av stora vindkraftverk? Det ska forskare vid Mittuniversitetet svara på i en ny studie.

Det är forskare vid Mittuniversitetets forskningscenter Etour som står bakom projektet. Med start i juni och fram till 2023 ska de undersöka hur olika delar av samhället upplever olika naturområden och vilka faktorer som styr människors attityder. 

– Vi vet att det finns många olika åsikter om vindkraftverk och att det är en fråga som engagerar. Vi vet också att vindkraft påverkar våra upplevelser av naturen, men vi vet faktiskt inte hur allmänheten i stort tänker om det här, säger Solene Prince, lektor i turism och projektavsvarig på Etour.

Kollar på hela Norrland

Under projektets gång ska forskarteamet intervjua privatpersoner, markägare, vindkraftsbolag och näringslivsaktörer i kommuner hela Norrland. Nu närmast håller man på att välja ut områden och personer för djupintervuer.

– Ett område som är intressant att kolla närmare på är Ånge i Västernorrland men vi kommer givetvis att kolla närmare på platser i Jämtland också, det finns ju mycket vindkraftverk här, säger Prince.  

I klippet ovan berättar Solene Prince mer om varför vindkrafts påverkan på den upplevda miljön är viktigt att studera. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Ett förändrat klimat

Mer i ämnet