Foto: David Lundbäck/Privat

Vittnet David: ”De sprang ut med dragna vapen”

Uppdaterad
Publicerad

David Lundbäck, 26, stod i köket på kaféet där han jobbar när han blev vittne till dramat i Östersund då en man greps under onsdagen. Den gripne mannen är nu misstänkt för stämpling till terroristbrott.

– Vi har en disk som vi lagar maten bakom och står vända så vi har utsikt ut mot gatan, så jag reagerade när det kom en bil och en polisbil i full fart, säger David Lundbäck.

Han trodde först att det handlade om en rattfyllerist, men när polisen prejade bilen av vägen och sprang ut med dragna vapen förstod han att det rörde sig om något annat.

Gripande i Östersund – misstänkt stämpling till terrorbrott

– Den misstänkte mannen gav sig direkt och sträckte ut händerna genom rutorna. Han gjorde inte motstånd och gripandet gick lugnt till, säger David Lundbäck.

Såg röda dunkar

Han säger att han såg röda dunkar i bilen, men reagerade inte på det förrän i morse när nyheten om att mannen misstänktes för stämpling till terroristbrott kom ut.

Rubriceringen är en form av förberedelse till brott som innebär att en person i samråd med någon annan beslutar att begå ett brott eller försöker förmå någon att utföra ett brott.

”Kunde ha blivit värre”

David Lundbäck säger att han är glad att ingen kom till skada.

– Det kunde ha blivit värre. Det var en mamma som promenerat utanför med sina barn som sprang in till oss. Barnen tyckte att det var väldigt häftigt med polisbilen, men mamman var inte lika road, säger han.

– Det är svårt att förstå att det här händer i en sådan här liten stad som Östersund, säger David Lundbäck.

Utredning lades ned

Den gripne mannen häktades senare på sannolika skäl misstänkt för brottet. Efter två veckor släpptes han dock efter att misstankarna försvagats.

I november berättade åklagare Henrik Olin att utredningen lagts ner.

– Det finns uppgifter i den här ganska omfattande utredningen som pekar åt olika håll. Jag menar att vi har vänt på alla stenar och jag kan inte bevisa att mannen har haft uppsåt till det här brottet, och då är jag skyldig att lägga ner utredningen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Gripande i Östersund – misstänkt stämpling till terrorbrott

Mer i ämnet