Hör sjuksköterskan Maria Möller berätta själv om en pressad vardag på kirurgavdelningen i Östersund. Foto: SVT

Sjuksköterskan om stressen på kirurgen i Östersund: ”Vi har inte personal att sitta med den döende patienten”

Uppdaterad
Publicerad

Vardagen på kirurgavdelningen inne i Östersunds sjukhus beskrivs som kaotisk och stressig. Men vad innebär det egentligen? Och hur påverkar det patienterna?

SVT bad sjuksköterskan Maria Möller berätta om en dag inifrån kirurgavdelningen. Hör hennes vittnesmål i videon ovan där hon berättar om bortglömda patienter och om läkemedel som delas ut alldeles för sent.

Det har stormat en hel del kring kirurgavdelningen det senaste halvåret. En ny gemensam arbetstidsmodell infördes vilket innebar försämringar för sjuksköterskor och undersköterskor på avdelningen. Det i sin tur ledde till att många av dem sade upp sig.

I måndags gick 21 läkare på avdelningen ut och berättade hur detta har slagit. De pekade på kaos, stress och att arbetsmiljön var under all kritik.

Coronaviruset i Jämtlands län

Videodagbok inifrån avdelningen

Men vad betyder det när vårdpersonal säger att det är kaos? Hur ser vardagen inne på kirurgavdelningen egentligen ut just nu?

SVT fick kontakt med sjuksköterskan Maria Möller och bad henne dokumentera ett helt vanligt arbetspass. Efter att ett arbetspass var slut filmade hon därför sig själv och skickade det till oss.

I videon börjar hon sin berättelse så här:

– Hej. Maria Möller heter jag och är sjuksköterska på kirurgkliniken. Jag tänkte guida guida er igenom de senaste 24 timmarna på den här kliniken, säger hon och fortsätter:

Vill visa på bristerna

– Det här är inte för att sätta dit någon eller kritisera någon utan det är bara för att peka på bristerna som har kommit i och med nedskärningar av personal och uppsägningar.

Klicka på videon och hör Maria Möller berätta vidare om det hon såg och var med om.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Jämtlands län

Mer i ämnet