Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
”Man får fokusera på fotbollen” – Hör vad spelarna tycker om att spela i Ytterhogdal Foto: SVT

Ytterhogdal kan ta ett steg närmare Ettan

Publicerad

Samtidigt som ÖFK kan dra en lättnadens efter att ha varit inblandat i allsvenskans nedflyttningsstrid, så kan länets fotboll rent av samtidigt få ett division 1-lag. Ytterhogdal kvalar som bäst till den serien.

I flera år har Ytterhogdal byggt sitt lag på utländska spelare. Ett tag var det till exempel brassar, men i dag är Ytterhogdals IK brittiskt. 16 spelare, tränaren och hans assisterande, spelarscouten samt två sjukgymnaster kommer från Storbritannien.

Och fotbollsmässigt tycks de ha hittat rätt. Men varför flyttar en ung engelsman eller skotte till Ytterhogdal, för mycket knaper ersättning och samtidigt slår sig ned i ett samhälle där allt vad nöjespuls heter lyser med sin frånvaro.

– Det finns en pizzeria, ett gym och sedan handlar det om att hålla sig på rummet och umgås med de andra spelarna. I och för sig hjälper det till att fokusera på fotbollen, säger Moses Duckrell.

Det krävs vinst

Nu i helgen möter Ytterhogdal Motala borta. Där krävs vinst för att gå vidare. Lyckas det väntar ett hemma-bortamöte mot det lag som hamnar på platsen för nedflyttningskval i Ettan.

Vinst där och laget spelar i division 1 nästa år. Men då infinner sig nästa problem. På den nivån måste varje matchtrupp bestå till minst häften av hemmafostrade spelare.

Kommer ni att klara det?

– Ja, säger ordförande Leif Nilsson.

Leif Nilsson är ordförande i Ytterhogdals IK

– Vi tittar på en rad svenska spelare. Kanske kommer de att få pendla mellan Ljusdal eller Östersund. Men spelare kommer vi att få ihop, menar han.

Huvudtränare Adrian Costello har väl egentligen tagit ett ännu mer udda beslut än spelarna. Han har lämnat familjen hemma i England för att åka upp till Ytterhogdal och coacha. För honom är målsättningen tydlig. Laget ska spela i division 1 nästa år.

Gynnas av snabbare spel

Att möta lag från södra Sverige, som traditionellt spelar en snabbare fotboll än den i Norrland, tror han inte är en nackdel.

– Brittiska spelare gillar en snabbare och mera fysisk fotboll. Jag tror att de sydsvenska lagen faktiskt passar oss bättre, säger Costello.

Adrian Costello, huvudtränare i Ytterhogdals IK

Hur ser taktiken ut mot Motala?

– ... det tror du väl inte att jag ska stå här och berätta för dig. Om vi vinner kan du få veta vad taktiken gick ut på, säger Costello med ett skratt.

Hör vad några av spelarna tycker om att spela i Ytterhogdal i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer