Foto: SVT

150 flyktingar väntas åter till Västerhäll i Tenhult

Publicerad

Efter flera turer kommer nu vändningen och tidigare äldreboendet Västerhäll i Tenhult ska åter användas som flyktingboende. Jönköpings kommun har kommit överens med Migrationsverket om ett nytt avtal för boendet.

När Migrationsverket tidigare i vår ändrade sin prognos för antalet flyktingar som skulle komma till Sverige bedömdes det att det inte längre fanns ett behov av evakueringsboenden i Jönköpings kommun. De flyktingar som redan flyttat in på Västerhäll fick plats på Migrationsverkets anläggningsboenden på andra platser i landet.

Men 1 juli träder en ny lag i kraft som innebär att flyktingarna ska fördelas jämnare över landet.

– De som kommer till oss nu i det första skedet kommer alla att bo på Västerhäll. När vi senare tar emot fler människor så kommer vi att kunna öppna fler boenden, säger Sofia Backéus, som samordnar mottagandet när det gäller ukrainska flyktingar i Jönköpings kommun.

Flyktingar har hört av sig

Jönköpings kommun uppger att allt flera flyktingar, som bott hemma hos privatpersoner, hört av sig för att få hjälp med en ny bostad.

Jönköpings kommun har preliminärt fått tilldelat att ta emot sammanlagt drygt 400 flyktingar. Migrationsverket uppskattar att det redan bor omkring 160 flyktingar från Ukraina i kommunen, men främst i privatbostäder. Runt 50 av dessa är barn i skolåldern och undervisas i kommunens skolor.
 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Jönköpings län och kriget i Ukraina

Mer i ämnet