Rummet där tandvårdsinstrument steriliserades. Foto: IVO

24 Karat lägger ner verksamheten för gott

Uppdaterad
Publicerad

Den kritiserade tandläkarmottagningen 24 Karat i Sävsjö lägger ner bolaget. Det har företagets vd meddelat i ett brev till Inspektionen för vård och omsorg, IVO.

Det var i januari som IVO stängde 24 Karat efter att allvarliga brister hade uppdagats. Tillsynsmyndigheten beskrev bristerna som ”en påtaglig fara för patientens liv, hälsa eller personliga säkerhet”. Men mottagningens vd höll inte med om beslutet.

Nu skriver vd:n i ett brev att han vill avskaffa verksamheten och lägga ner bolaget, som P4 Jönköping var först att berätta. Samtidigt är IVO långtifrån klara med sina utredningar.

Tandläkarmottagning stänger efter vanvård

Svårigheter att få in journaler

Totalt rör det sig om 28 patientklagomål som utreds. Men det har varit svårigheter att få in material från tandläkarmottagningen.

– Vi har under en längre tid försökt få in patientjournalerna, säger Örjan Dahlberg som är jurist på IVO.

Men idag måndag lämnade bolaget in flera journaler, och vd:n har enligt Örjan Dahlberg lovat att resterande ska lämnas in senast på fredag.

”Sannolikt kommer att ansöka om konkurs”

SVT Nyheter Jönköping har försökt få en kommentar från 24 Karats vd, men har ännu inte lyckats. Men till IVO har han sagt att en nedmontering av verksamheten har inletts.

– Man kommer att avveckla och sälja den utrustning som finns i lokalen. Han sa att de sannolikt kommer att ansöka om konkurs, säger Örjan Dahlberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Tandläkarmottagning stänger efter vanvård

Mer i ämnet