Foto: SVT/Johannes Tolf

90-åringen som tävlar i simning

Uppdaterad
Publicerad

Två höftledsproteser och en knäprotes hindrar inte snart 90-årige Tamas Borossy från att tävla i Öppna Masters SM. I helgen stod han på startpallen vid flertalet tillfällen och tävlande bland annat i 100 meter frisim.

– Jag kan inte använda benen, så det går inte så snabbt, säger Tamas Borossy när SVT Nyheter intervjuar honom strax efter målgång.

Under helgens tävling på Rosenlundsbadet i Jönköping deltar både före detta internationella simstjärnor och motionärer tillsammans i flera olika simsätt och distanser. Tävlingen simmas i olika åldersklasser och det äldsta deltagarna är i 85 – 90-årsåldern.

Tamas är den äldsta manliga deltagaren och den äldsta kvinnan är 91 år.

– Jag kommer att fortsätta så länge kroppen håller, säger Tamas Borossy.

Simmar varje dag

Hans son, Peter Borossy, är också med och tävlar.  Han fyller snart 60 och beskriver sin pappa som en mycket engagerad man med en god portion envishet. Tamas tar sig till badhuset varje dag och simmar 300 meter.

Peter Borossy beskriver sin pappa som ett unikum. Foto: SVT/Johannes Tolf

– Han simmar sina 300 meter och säger att det är ingenting. Men det är bara fascinerande att en man som är 90 tar sig till badet, säger Peter Borossy och fortsätter:

– Han är ett unikum.

Varit simtränare

Tamas Borossy kom till Sverige från Ungern 1956 och har varit engagerad i simning stora delar av sitt liv. Han lärde sig att simma först som 13-åring, men har därefter bland annat varit simtränare.

Han bor på Lidingö men har varit i Jönköping under helgen för att tävla tillsammans med andra äldre idrottare från hela landet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.