Sabina Lundell är advokat åt mannen som åklagaren menar avfyrat vapnet. Foto: Philip Naskret/SVT

Advokat menar att utpekad skytt inte varit på brottsplatsen

Uppdaterad
Publicerad

Den man som åklagaren pekar ut som skytten på Malmövägen i Värnamo natten mot den 10 januari har inte svarat på polisens frågor under förhör. Nu meddelar mannens advokat hans inställning.
– Han har inte varit på brottplatsen alls så han förnekar att han skulle varit någon skytt, säger advokaten Sabina Lundell.

Fyra män i 20-årsåldern har åtalats för att ha agerat i samförstånd när en bil med en Bandidosmedlem besköts. Åklagare Lisa Hedberg menar dock i åtalet att endast en av männen avfyrat skotten.

Mannen har tidigare umgåtts med Bandidosmedlemmen, men nu befinner de sig på var sin sida av konflikten som rasade i Värnamo i januari.

Åklagaren lyfter bland annat fram att mannen haft flest tändsatspartiklar på händerna och kläderna, alltså partiklar som bildas när skjutvapen avfyras.

”Väldigt svag bevisning”

Men Sabina Lundell menar att inte är någon stark bevisning.

– Det är väldigt svag bevisning med tändsatspartiklar. Tidigare så använde man inte det överhuvudtaget som stödbevisning, men man har kommit att göra det allt mer och mer, säger hon.

Enligt Lundell är tändsatspartiklar lättflyktiga och kan överföras mellan personer eller ytor. 

– Bara genom att gå in i en bil där det skjutits eller om man tar i någon som använt ett vapen så kan man få tändsatspartiklar själv. 

Varför har han inte velat svara på polisens frågor i samband med förhören?

– Det är alltid förenat med problem, särskilt när det är så många inblandade. Man har en rättighet att vara tyst. Ofta i svenskt rättssystem så tolkas det att man är skyldig bara för att man utnyttjar den rättigheten, men så är det ju inte, säger hon.

Kommer lämna sin version

Sabina Lundell uppger att mannen kommer lämna sin version när han hörs under rättegången.

– Det finns inga telefonuppkopplingar från att min klient befunnit sig på brottsplatsen utan snarare uppkopplingar som styrker det han kommer att berätta, att han varit utanför Värnamo när det här hänt, säger hon.

Även de övriga tre åtalade förnekar brott.       

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Våldsvågen i Värnamo

Mer i ämnet