Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
– Min uppfattning är att attentatet är en del av en pågående och upptrappad konflikt mellan kriminella i Värnamo, säger åklagaren Lisa Hedberg som nu lämnat in åtal mot fyra personer. Foto: SVTVisa alla (3)
Visa alla (3)

Hängde ut genom bilfönstret och sköt mot annan bil

Uppdaterad
Publicerad

Idag åtalades fyra män misstänkta för försök till mord i Värnamo i början av januari i år. Männen ska ha hängt ut genom två bilar och åkt upp mot en annan bil och skjutit mot personer som färdades i den.

Polisen lyckades gripa de fyra personerna, efter att bland annat ha skjutit sönder ett av deras däck. Nu åtalas de misstänkta för försök till mord. Händelsen ingår i den gängkriminalitet som under vintern pågick i Värnamotrakten. Då utfördes flera skjutningar och sprängningar.

Enligt åtalet ska tre personer har befunnit sig i den bil som blev beskjuten. En av personerna har kopplingar till Bandidos.
Det handlar om ett vapen som använt men åklagaren, Lisa hedberg, väljer att åtala alla fyra personer som befann sig i bilarna.

– Jag anser att samtliga åtalade ska dömas som gärningsmän. De har agerat tillsammans och i samförstånd genom att beväpna sig, jaga efter och beskjuta målsägandenas bil, och därefter har de tillsammans försökt undanröja bevis, säger Lisa Hedberg.

Centimeter från att träffas

Att ingen skadades kan enbart ses som tur. Åklagaren skriver att vittnen har berättat att ett flertal skott avlossades från en av de jagande bilarna.

Sju kulor träffade den jagade bilen. Två av kulorna med kaliber 9 millimeter gick in i kupén. En fastnade i en metallstång i nackstödet till höger baksäte, en i ryggstödet till vänster baksäte. Vapnet har dock inte hittats.

Har vägrat svara på frågor

Åtalet mot de häktade männen gäller i första hand försök till mord, i andra hand grovt olaga hot.

De misstänkta männen nekar till brott. Varken de misstänkta eller målsägandena har velat svara på några frågor under förundersökningen.

Nedan den första rapporteringen från händelsen:

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Skjutning i Värnamo – sköt på varandra från bilar Foto: Johannes Tolf/SVT

Våldsdåden i Värnamo under vintern

Visa

21 december: Knivskärning på okänd plats i Värnamo. Enligt polisen blev även en person påkörd av en bil vid samma tillfälle. 

3 januari: Explosion under en bil i ett villakvarter i centrala Värnamo.

7 januari: Explosion vid en bil i Forsheda.

8 januari: Skottlossning utanför en port på Pilagårdsgatan i centrala Värnamo. En kula flyger in genom rutan och in i en lägenhet. Enligt uppgifter har de boende i lägenheten inget med gängkonflikten att göra.

10 januari: Skottlossning på Malmövägen i centrala Värnamo. Fyra personer åtalas nu.

22 januari: Explosion utanför villa norr om Rydaholm.

24 januari: Explosion utanför entrédörren till ett flerbostadshus i centrala Värnamo.

Ingen har skadats allvarligt i våldsdåden.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Våldsvågen i Värnamo

Mer i ämnet