Rättegången om drive-by skjutningen i Värnamo i januari inleddes under onsdagen under stort säkerhetspådrag. Foto: SVT

Rättegång om gängskjutning i Värnamo

Uppdaterad
Publicerad

Idag började rättegången mot fyra män som misstänks för skottlossningen på Malmövägen i Värnamo i januari. Skjutningen var en del av gängkonflikten som rasade i kommunen och flera av åhörarna störde ordningen i rättsalen under förmiddagen.

Vid niotiden på onsdagen inleddes rättegången i Jönköpings tingsrätt. De fyra misstänkta männen hade handfängsel på sig då de fördes in i rättssalen.

Åhörarna befann sig inte i samma sal utan fick följa rättegången via videoskärmar från en annan sal. Ett stort antal åhörare var under förmiddagen på plats. Det handlade om både media, anhöriga och kamrater till de åtalade.

En skytt och ett vapen

Rättegången inleddes med åklagarens framställen där hon redogjorde för vad som skett natten den 10 januari på Malmövägen i Värnamo.

Bilen träffades av sju skott. Foto: Förundersökningen

Hon klargjorde att det handlar om en skytt och ett vapen. Dock är samtliga fyra åtalade för inblandning i skottlossningen. Något vapen har inte påträffats.

Under morgonens förhandlingar var inte den ledande Bandidosmedlemmen, som satt i den bil som besökts, på plats i rättsalen.

Hemlig avlyssning i bilen

Flera ordningstörningar skedde i rättsalen under förmiddagen. Bland annat uppmanade en vakt en av åhörarna att inte skratta när en hemlig polisavlyssning från den beskjutna bilen spelades upp. En man fick även lämna salen efter att han haft mobiltelefonen uppe, vilket var förbjudet.

Samtliga fyra misstänkta förnekade inblandning i skottlossningen. En av de åtalade, den man som misstänks ha hållit i vapnet, hävdar enligt hans advokat att han inte befann sig i bilen vid händelsen utan ska ha plockats upp senare.

Hängde ut genom bilfönstret

Larmet om skottlossningen kom strax efter klockan 01 på natten den 10 januari. Vittnen hörde flera smällar och såg en person hänga ut från ett bilfönster med en pistol i handen. En annan bil hade blivit beskjuten och träffats av sju skott. En av kulorna hade fastnat i ett nackstöd inne i bilen.

En kula träffade höger nackstöd i bilens baksäte. Foto: Förundersökningen

När polisen senare försökte stoppa två bilar i Gislaveds kommun, som de misstänkte varit inblandade i skottlossningen, försökte båda förarna köra ifrån dem. En polis avfyrade sitt tjänstevapen och sköt sönder däcket på en av de flyende bilarna. 

Fyra män greps och åtalades sedan för försök till mord alternativt grovt olaga hot. 

Enligt förundersökningen kopplas flera av männen till den ena falangen som varit inblandad i den då pågående gängkonflikten i Värnamo kommun. En av de misstänkta har exempelvis koppling till en bil som utsatts för ett sprängattentat i Forsheda bara några dagar innan skjutningen på Malmövägen.

Vägrar samarbeta

I den beskjutna bilen färdades tre personer. En var en högt uppsatt Bandidosmedlem.

Enligt uppgifter till SVT startade gängkonflikten i Värnamo efter att han blivit knivhuggen i samband med ett bråk strax innan jul förra året.

Bandidosmedlemmen (till höger) och en av de andra männen som färdades i den beskjutna bilen. Foto: Förundersökningen

Varken målsägarna eller de misstänkta har velat svara på polisens frågor i samband med utredningen.

Flera av dem har endast sagt ”ingen kommentar” när de fått frågor kom natten då skottlossningen skedde.

De fyra åtalade männen är mellan 23 och 25 år.

Tre av dem är hemmahörande i Värnamo kommun och den fjärde är bosatt i Hallands län.
 

Så här sa åklagaren då hon lämnade in åtalet mot männen:

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
– Min uppfattning är att attentatet är en del av en pågående och upptrappad konflikt mellan kriminella i Värnamo, säger åklagaren Lisa Hedberg som nu lämnat in åtal mot fyra personer. Foto: SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Våldsvågen i Värnamo

Mer i ämnet