Brist på fordonsmekaniker och fordontekniker – gör att företagen inte kan växa Foto: Arkivbild

Akut brist på fordonstekniker i Norrbotten

Uppdaterad
Publicerad

Arbetsgivarorganisationen Transportföretagen slår nu larm om bristen på tekniker och mekaniker. Enligt en ny undersökning behöver 288 personer nyanställas i Norrbotten.

– Läget är akut, säger Caj Luoma, chef för organisationens kompetensförsörjning.

Motorbranschen har ett stort rekryteringsbehov som bara blir större och större, enligt arbetsgivarorganisationen Transportföretagens nya undersökning.

Slutsatsen är att bristsituationen när det gäller fordonsmekaniker och fordonstekniker nu är akut och att det behövs en storsatsning på utbildning, både av gymnasieelever och vuxna.

Brist i länet – 288 personer

Enligt Caj Luoma, chef för kompetensförsörjning inom Transportföretagen, hämmar personalbristen motorföretagens utveckling och deras möjligheter att växa.

– I Norrbotten skulle det behöva anställas 288 personer inom branschen, Så många som 95 procent av företagen i länet upplever en bristsituation på tekniker och mekaniker och det är den högsta siffra jag någonsin sett i sådana här sammanhang, säger Caj Luoma.

Fredrik Persson, verkstadschef vid Norrlands Bil i Luleå håller med om att bristen på fordonsfolk är ett stort problem.

Hans företag försökte anställa en fordonsmekaniker för en tid sedan, men det fanns ingen att rekrytera.

– Det finns en brist och för många är den påtaglig. Det är svårt att rekrytera och det gäller framförallt erfarna tekniker. Så är det ju. Fler föräldrar borde låta sina barn gå fordonsprogrammet på gymnasieskolan. Jag tror att många tycker att bygg-och elprogrammen låter finare, men fordons är en framtidssatsning med jobb med bra löner och goda karriärmöjligheter, säger han.

Måste höja lönerna

Inom Norrlands Bils ledning i Luleå funderas det mycket på hur företaget kan göras mer attraktivt för att underlätta rekryteringen.

Men fram till nu har det inte gett förväntad effekt.

– Till slut kanske vi måste köpa arbetskraften. Hyra in eller höja lönerna. Det är väl på gott och ont det där. Om vi höjer lönerna för alla tekniker hos oss med säg 5 000 kronor i månaden så är det någon som ska betala det också, säger Fredrik Persson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.