Älgarna i Jönköpings län får det lite lugnare i februari framöver. Foto: Paul Kleiven / TT

Älgjakten kortas med en månad

Uppdaterad
Publicerad

Nyligen fattade Länsstyrelsen i Jönköping beslutet att korta älgjaktsperioden med en månad. Anledningen är att jakten blivit för utdragen.

Från och med i år kommer jakten av älg att avslutas en månad tidigare är förut. Länsstyrelsen menar att jakten har blivit för utdragen vilket påverkar älgstammen negativt.

Istället för att som tidigare, avsluta jakten den 28 februari, ska den nu avslutas den 31 januari.

– Egentligen ska älgjakten vara avklarad till nyåret. Tiden efter är till för att skogsägare ska kunna skjuta för att motverka skador. Men det har blivit en trend att den tiden utnyttjas för att dra ut på jakten vilket inte är bra, säger Ingemar Sjöberg, viltvårdshandläggare på länsstyrelsen i Jönköping.

Varför är det inte bra?

– Vintermånaderna behöver älgarna för att bara överleva. Det är en svältperiod då de inte ska utsättas för jakt. Då bygger de på sin kroppsmassa.

Äter mer på vintern

Ingemar Sjöberg säger att den sena jakten inte heller är bra för skogsbruket eftersom älgarna då hinner äta upp nyplanterade träd, främst tall.

– Älgarna ställer om till vinterdiet och äter mer. Älgar som skjuts sent i jakttiden hinner beta mer och förstör på så vis fler planteringar. Det är bättre med en mer koncentrerad jakt.

Enligt Ingemar Sjöberg är det cirka 5 procent av älgarna, eller ungefär 200 stycken i vårt län, som brukar skjutas efter årsskiftet.

– Det är främst kalvar. De kalvarna kan man lika väl skjuta före årsskiftet.

LÄS MER: Stora skador på skogen när älgarna varit framme

Kommer antalet älgar som ska skjutas per område vara detsamma som förra året?

– Ja, eller till och med något fler än förra året. Den avstämningen är inte klar riktigt ännu.

Länsstyrelsens beslut om att korta jakttiden av älg är juridiskt överklagningsbart.

LÄS MER: Jaktstart skjuts upp för att skydda brunsten

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.