Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör vad kristdemokraterna Alf Svensson och Alice Teodorescu Måwe menar med partiets ”realistiska klimatpolitik”. Foto: Gustaf Söderström/SVT

Alice Teodorescu Måwe (KD) om klimatet: ”Vårt perspektiv handlar om 2050”

Uppdaterad
Publicerad

På lördagen var Kristdemokraternas toppnamn i EU-valet Alice Teodorescu Måwe på plats i Jönköping. När det gäller svenskarnas viktigaste fråga i EU-valet förespråkar KD en ”realistisk” klimatpolitik.

I klippet: Alf Svensson (KD) f d partiledare, och Alice Teodorescu Måwe (KD), EU-kandidat, förklarar vad partiet menar med en ”realistisk klimatpolitik”.

Kristdemokraterna hade under lördagen ett torgmöte på västra torget i Jönköping där ett 100-tal personer lyssnade till Alf Svensson (KD), f d partiledare och Alice Teodorescu Måwe (KD), partiets förstanamn i EU-valet.

EU-val 2024

Freden och Ukraina viktigaste frågan

– Freden och situationen i Ukraina är den viktigaste frågan i EU framöver, sa Alice Teodorescu Måwe.

58 procent av svenskarna har angett att ”åtgärder mot klimatförändringarna” borde vara en av de frågor som prioriteras mest i valkampanjen. Det är betydlig högre än i övriga EU där 27 procent svarar detsamma.

När det gäller klimatpolitik har EU sedan tidigare ett klimatmål som säger att utsläppen ska minska med 55 procent fram till 2030.

Vill ha en realistisk klimatpolitik

EU-kommissionen föreslog i februari att utsläppen ska minska med 90 procent till 2040. Kristdemokraterna tycker att det är ett bra mål medan Liberalerna förespråkar 95 procent och Miljöpartiet och Vänsterpartiet tycker att det ska vara 100 procent.

EU:s mål sedan tidigare är att vara klimatneutralt till 2050.

Är ”realistisk klimatpolitik” en omskrivning för en mer försiktig politik gällande klimatet?

– Det är möjligt men det är också mer verklighetsförankrat. Och jag hoppas verkligen att den gröna omställningen kommer att kunna äga rum, säger Alf Svensson (KD), f d partiledare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

EU-val 2024

Mer i ämnet