Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Synskadade Julia Lindahl menar att mer måste göras för att elfordonen ska höras bättre i trafiken, i klippet berättar hon mer om det. Foto: SVT/Johannes Tolf

Synskadade Julia larmar: ”Elfordon kan vara livsfarliga”

Publicerad

I takt med att det blivit allt vanligare med olika former av eldrivna fordon har det blivit svårare för de synskadade att röra sig i trafiken. Fordonen är så tysta att det kan vara svårt att höra dem.

– Det är lätt att missa dem då de inte låter så mycket, säger Julia Lindahl som är ombudsman på Synskadades riksförbund Jönköpings län.

I stadstrafiken i Jönköping syns inte bara fler elbilar, elsparkcyklar, elskotrar och elcyklar. Även eldrivna bussar hör till de vanliga fordonsslagen och enligt Synskadades riksförbund kan det ibland vara svårt att höra bussarna när de rullar till eller från hållplatserna i lägre hastighet.

Utvecklingen av elfordon har fått en skjuts med miljöargument, men Julia Lindahl menar att det riskerar att skapa faror för de mest utsatta gångtrafikanterna.

– Det kan vara livsfarligt för oss synskadade men även andra grupper, säger hon.

Akustiska ljud

Sommaren 2019 rapporterade flera motortidningar, bland annat Vi bilägare, om en ny EU-lag som säger att alla nya el- och hybridbilar som säljs i EU ska vara försedda med ett akustiskt fordonsvarningssystem som ska sända ut ljud. Samtidigt har kritiker menat att konstgjort ljud från elfordon skulle kunna leda till problem med vad som beskrivs som närmast kaotisk ljudbild i städerna.

Men Julia Lindahl menar att mer måste göras för att elfordonen ska höras tydligare, i klippet ovan berättar hon mer om det.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.