Personal vid flera socialkontor i länet har utsatts för hot och våld. Foto: TT

Socialsekreterare vana vid hot och våld

Publicerad

Efter att ha inspekterat hälften av landets kommuner konstaterar Arbetsmiljöverket att arbetsmiljön är tuff för socialsekreterare. Samtliga socialkontor har fått krav på förbättring då man funnit allvarliga brister och ohälsosam arbetsmiljö..

Sju av Jönköpings läns 13 kommuner har kontrollerats och tillsynen visar på allvarliga brister och en ohälsosam arbetsmiljö. Hot, våld och trakasserier är vanligt förekommande.

Dessutom är arbetsbelastningen hög och den arbetsrelaterade sjukfrånvaron och psykiska ohälsan hos socialsekreterare är hög.

– Det finns uppenbara svårigheter att hantera den alltför höga arbetsbelastningen och balansen mellan krav och resurser, vilket påverkar arbetsmiljön för socialsekreterare negativt, säger Eva Karsten, projektledare och inspektör på Arbetsmiljöverket, i ett pressmeddelande.

Krav på förbättring

Mer än var tredje person inom yrket uppger att de blivit utsatta för våld eller hot om våld.

– Socialsekreterare drar sig för att rapportera om händelserna av rädsla för att göra sina egna tillkortakommanden synliga. Under inspektionerna har vi fått höra att ”Lite ska man tåla – det ingår i arbetet”. Under inga omständigheter är det acceptabelt att bli utsatt för hot eller våld i jobbet, säger Eva Karsten.

Samtliga kontrollerade socialkontor har fått krav på förbättring. De vanligaste kraven gäller bland annat balans mellan krav och resurser vad gäller arbetsbelastning, bättre rutiner för att jobba med risker i arbetsmiljön och att minska risken för hot och trakasserier.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.