Kristine Hästmark (M), är kommunalråd och ordförande i allmäna utskottet. Foto: SVT

Efter bombhotet – nu ska säkerheten i kommunhuset skärpas

Uppdaterad
Publicerad

Efter att vårdcentralen i Gnosjö nyligen utsattes för bombhot, har säkerheten i kommunhuset åter kommit upp på agendan. Nu ska spärrar sättas upp för att förhindra fri inpassering.

Idag kan vem som helst gå rakt in i kommunhuset i Gnosjö. Endast en reception finns i entrén, där besök ska anmälas. Men nu ska säkerheten i huset alltså skärpas.

– Vi har ju pratat om det här av och till men nu har frågan aktualiserats, säger Kristine Hästmark (M), kommunalråd och ordförande i allmänna utskottet.

Upplevs kommunhuset som en otrygg miljö att vistas i?

– Periodvis har det varit tryck mot vissa myndigheter i huset. Men det har inte varit några hot mot oss politiker.

Halvdörrar i glas

Det var den 11 januari i år som vårdcentralen i Gnosjö bombhotades. I lokalerna finns även apotek, barn- och mödravårdscentral, socialkontor, arbetsterapeut och folktandvård.

Ingen bomb hittades men efteråt har frågan om säkerhet blivit högaktuell.

Det som nu föreslås av allmänna utskottet är halvdörrar i glas som ska placeras utanför receptionen. Men att göra huset mindre tillgängligt för allmänheten är inte en självklar sak, menar Kristine Hästmark.

– Kommunhuset är demokratins högborg och ska vara lättillgängligt. Det är en svår balans. Vi är ju till för kommuninvånarna, det är vårt främsta uppdrag.

Politisk enighet

Inpasseringsspärrarna beräknas kosta cirka 150.000 kronor och ska sättas upp så fort klartecken givits från kommunstyrelsen och fullmäktige.

– Det var politisk enighet om förslaget i allmänna utskottet så det ska nog gå ganska snabbt. Det är ju praktiska delar att ta hänsyn till också, men vi hoppas kunna få upp inpasseringsspärren under våren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.