Aneby kommun ger inga bidrag till kvinnojourerna

Uppdaterad
Publicerad

Aneby kommun har inte gett några bidrag till närliggande kvinnojourer på flera år. Istället försöker man bygga upp en egen kommunal verksamhet för att jobba mot våld i nära relationer.

Trots att kommunen är medveten om att kvinnor som utsatts för våld i nära relationer kan vara tveksamma till att kontakta en kommunal handläggare finns i dag inga konkreta planer på att återuppta samarbetet med kvinnojourerna.

– Vi är en liten kommun, här finns inte underlag för en egen kvinnojour, säger Beata Allen (C), som är ordförande i sociala utskottet.

I stället har en person anställts för att ta fram riktlinjer och checklistor för hur man ska göra om man utsätts för våld.

– Vi vet att en del ser oss som en myndighet och därför inte vill kontakta oss. Men vi kan informera om vilka kanaler som finns.

Men åker ni då inte snålskjuts på kvinnojourerna?

– Ja, så kan man ju se det. Vi behöver se över samarbetet med kvinnojourerna, det är helt klart.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.