Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Annie Lööfs egna ord: ”Påverkar mig på djupet” Foto: TT

Annie Lööf (C) om misstänkta mordplanen

Uppdaterad
Publicerad

Under fredagen kommenterade centerledaren Annie Lööf uppgifterna, som blev kända under torsdagen, att även hon var en tänkt måltavla vid knivdådet i Visby tidigare i somras.

– Det har varit veckor som har varit tuffa att ta sig igenom, säger hon till SVT Nyheter.

Annie Lööf är just nu på valturné och under fredagen besökte hon bland annat Halmstad och Göteborg där hon i en intervju med SVT kommenterade uppgifterna.  

Knivdådet i Almedalen

– Det är omskakande och skapar en oro, säger hon.

Enligt terrorforskaren Hans Brun har centerledaren Annie Lööf under många år varit utsatt för hot och hat. Därför var det kanske inte helt överraskande att hon var ett av målen i Visbydådet i somras, säger han till TT.

Säpo har varnat för ökat hot

-Hon tillhör en grupp politiker som länge har demoniserats i högerradikala kretsar, säger han.

Säpo har under flera år varnat för ett ökat hot från ensamma gärningsmän. En hätsk och hårt polariserad debatt kan leda till att individer med extremistiska uppfattningar bestämmer sig för att ta saken i egna händer, enligt Brun.

SVT:s inrikespolitiska kommentator Mats Knutson utesluter inte att politikernas skydd kan komma att bli ännu mer omfattande framöver.

Hör honom kommentera Almedalens framtid i klippet nedan.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör SVT:s Mats Knutson om Almedalens framtid. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Knivdådet i Almedalen

Mer i ämnet