Det gick aldrig att flytta tillbaka in i de gamla lokalerna. Men nu kan Kapsch vd Mattias Larsson inviga nya lokaler i huset intill. Foto: Bosse Carlqvist/SVT

Kapsch äntligen i nya lokaler efter storbranden i Jönköping

Publicerad

Två och ett halvt år efter storbranden på Kapsch i Jönköping kan nu företaget äntligen flytta in i nya lokaler. Branden blev en av de tuffare rökdykarinsatserna som räddningstjänsten ställts inför.

– Vi hade hoppats på att flytta tillbaka julen 2017, men skadorna var större än vi trodde och det tog tid att etablera nya lokaler, säger Mattias Larsson, vd på Kapsch TrafficCom AB.

När SVT kom till platsen den 7 april 2017 såg vi rökdykare komma ut ur den enorma hettan och röken, för en kort paus och dricka vatten, innan de återvände in.

– Det har sagts mig att det var den största rökdykarinsatsen i Jönköpings läns historia, säger Mattias Larsson.

Den 7 april 2017 är en dag som ingen glömmer på Kapsch i Jönköping. Brandens centrum låg långt in i källarplanet.

Evakuerade snabbt

– Det första vi gjorde var att evakuera all personal och eftersom vi visste att alla var ute kunde räddningsinsatsen inledas snabbt.

Men skadan på fastigheten blev ändå så stor att det är inte var möjligt att flytta tillbaka. Hettan var svår och saltsyra bildades när kablaget brann. Kapsch tillverkar system för vägtullar – och i källarlagret som brann fanns mycket kablage – när plastmaterialet brann i det instängda utrymmet bildades förutom en enorm hetta också farliga ämnen. Orsaken till branden kunde aldrig fastställas.

Påskägget som klarade sig

Så var det det här med påskägget. Mitt i källaren där branden härjade som värst stod ett stort påskägg fyllt med godis. Allt annat runtomkring var totalförstört. Men påskägget och dess innehåll var nästan utan skador.

– Hur det gick till kan jag inte förklara! konstaterar Mattias Larsson.

På Kapsch arbetar cirka 170 personer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.