Arbetet med spontning har stoppats tillfälligt. Foto: SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Arbetet med höghushotellet stoppat

Uppdaterad
Publicerad

Markarbetet där det kommande höghushotellet i Jönköping ska ligga har stoppats tillfälligt. Spontningsarbetet har orsakat sprickor i intilliggande Regionens hus. Nu ska sprickorna åtgärdas och undersökningar pågår för att säkerställa att inte fler byggnader i området skadas.

Det var i slutet av förra veckan som arbetet tillfälligt stoppades, skriver Jönköpings kommun på sin hemsida.

Spontningen utgör en del av förberedande grundläggningsarbeten för det nya höghushotellet. Spont, är en stödkonstruktion, vanligtvis av stål, betong, trä eller HD-polyeten, som används för att ta upp jordtryck vid schaktningsarbeten.

Synliga sprickor

Det är Skanska som genomför arbetet och nu visar företagets kontrollsystem att intilliggande hus har påverkats. När larmvärde registrerades stoppades därför arbetet och anställda i Regionens hus har enligt kommunen rapporterat om synliga sprickor i väggarna.

Nu ska Skanska undersöka anledningen till det inträffade och ta fram ett förslag på hur arbetena ska kunna återupptas på ett säkert sätt. Planen ska godkännas av Jönköpings kommun innan spontningsarbetena återupptas.

Nöjda med dialogen

– Vi har haft en dialog med Skanska och pausat momentet. Det finns alltid en risk att något händer och man måste hantera det bra, vilket jag tycker Skanska har gjort, säger Linda Helte, mark- och exploateringschef Jönköpings kommun.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer