Höghushotellet på Tändsticksområdet i Jönköping försenas. Foto: SVT

Föroreningarna borta från Tändsticksområdet

Uppdaterad
Publicerad

Vid klockan fyra var det mesta av svavlet och forsforn uppgrävt från Tändsticksområdet i Jönköping. Därmed är Höghushotellet ett steg närmre verklighet.

Under torsdagen har de föroreningar som hittats i marken på Tändsticksområdet grävts upp och i närheten kunde mindre smällar höras.

– Det har gått smidigare än förväntat, berättar brandmästare Gustav Hultegård vid räddningstjänsten som under dagen varit där och övervakat arbetet.

Hittades i gammal brunn

Det var för några veckor sedan som föroreningarna upptäcktes när arbetarna märkte att det började spraka i marken som tomtebloss. När de tittade närmre hittades en gammal brunn med tändsticksrester, som trots en massa provtagningar inte uppdagats. Och idag grävdes resterna upp.

”Funnits en viss svavellukt”

På torsdagseftermiddagen meddelade Hultegård att tredje och sista lasset var kört till en miljödepå. Ämnena som hittats ska inte vara farliga för allmänheten.

– Det har funnits en viss svavellukt men den har inte innehållit några farliga halter, säger han.

Hör en tidigare intervju med projektedearen Magnus Andersson på Skanska, om svavelupptäckten.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer