Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Gamla svavelrester har gjort att det exploderat i marken där höghushotellet håller på att byggas upp. Foto: SVT/Magnus Andersson

Svavelexplosioner i marken kan försena höghushotellet ytterligare

Publicerad

Byggnationen av höghushotellet på Tändsticksområdet i Jönköping kan komma att försenas ännu mer. Tidigare har det varit problem med bland annat sprickor som upptäckts i närliggande byggnader. Den här gången är det svavelrester från tändsticksfabriken som har hittats – och som har skapat mindre explosioner.

Det är hela 80 år sedan tändsticksfabriken lades ner men nu har tändsticksrester orsakat problem för byggnationen av höghushotellet.

– Man visste nog inte då hur farliga dessa ämnen faktiskt är, säger Magnus Andersson som är projektansvarig på Skanska.

Det var när man grävde hål för att förstärka marken som arbetarna upptäckte konstiga dofter och senare började det spraka i marken.

– Det såg ut ungefär som tomtebloss, säger han.

Syntes inte vid provtagningarna

Arbetet stannade av direkt och miljökontoret och räddningstjänsten kallades in för att reda ut vad det var som skapade de små explosionerna. Då fann man en gammal brunn där det låg tändsticksrester.

Borde man inte vetat att det fanns rester eftersom tändsticksfabriken legat där?

– Det kanske man borde men det har gjorts massor med provtagningar innan och den här brunnen hittades inte då, tyvärr, säger Magnus Andersson.

Väntar på experter

En del av byggarbetsplatsen är avspärrad och i nuläget vet man inte hur man ska gå tillväga för att avlägsna svavelresterna. Skanska väntar in experter på området för att göra det på ett säkert sätt.

Magnus Andersson poängterar att just i detta nu är bygget inte försenat.

– Men kommer vi inte fram till hur vi ska ta bort det så blir det ytterligare förseningar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer