Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
På Tändsticksområdet ska 18-våningshuset stå, men projektet har redan stött på patrull och enligt Skanska bedöms nu Höghushotellet stå klart tidigast 2022. Foto: SVT / Jönköpings kommun / SkanskaVisa alla (3)
Visa alla (3)

Höghushotellet blir minst ett år försenat

Uppdaterad
Publicerad

Bygget av höghushotellet på Tändsticksområdet i Jönköping har pågått i ungefär ett år. Men flera stora problem med markarbetet har försenat bygget och det är fortfarande oklart när hotellet kommer att stå klart.

Efter flera år av turer med överklaganden och byggföretag som kommit och gått, blev det slutligen Skanska som skev avtal med Jönköpings kommun om att bygga det 18 våningar höga hotellet. Men redan efter några månader började problemen som fortfarande stör arbetet.

– Marken beter sig inte som våra geologer hade tänkt sig. Det finns fler hålrum, så vi har det lite jobbigt, säger Asbjörn Klyver, produktionschef Skanska.

Men var det här inget man kunde förutse innan bygget började?

– Vi har inte lyckats med det i alla fall. Vi har gått efter den geotekniska undersökning som finns och gjort de uträkningar som behövdes, men det var tydligen inte tillräckligt.

Asbjörn Klyver, produktionschef Skanska.

Långsammare metod

Konsekvensen har blivit att bygget går betydligt långsammare eftersom man blivit tvungen att borra ner smidesbalkar i marken som ersätter den traditionella sponten.

En metod som tar längre tid. Detta efter att fasaden på intilliggande byggnader börjat spricka under arbetets gång.

Och när hotellet slutligen kan stå klart är svårtbedömt.

– Början på 2022, det är där vi siktar för tillfället, men vi har många utmaningar framför oss än, säger Asbjörn Klyver.

Finns det risk för att hotellet inte kommer att bli klart alls?

– Det har aldrig pratas om det. Så i min värld finns inte det.

”Ska ta oss förbi detta”

Fredrik Löf, som är affärsutvecklare på Skanska, förstår om jönköpingsborna undrar över vad som händer på byggplatsen.

– Jag har känt att det finns en längtan efter att det ska bli något här och att det ska bli klart. Och längtar man så känns det så klart att det tar lång tid och förseningarna underlättar ju inte.

Har ni någon gång känt att det här kanske inte var en lämplig plats att bygga höghushotellet på?

Fredrik Löf, affärsutvecklare Skanska.

– Platsen i sig är fantastisk för ändamålet. Vår uppgift är att förvekliga detta och platsen som sådan har inte blivit sämre, utan vi har snarare blivit mer övertygade att vi ska ta oss förbi det här och förverkliga hotellet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer