Foto: SVT

Arbetet med höghushotellet återupptas

Uppdaterad
Publicerad

Markarbetet där det kommande höghushotellet i Jönköping stoppades tillfälligt i fredags. Men i dag meddelar Jönköpings kommun att arbetet återupptas.

– Vi har gjort undersökningar och efter en utvärdering av resultaten enats om hur arbetet ska fortsätta. Spontningen startar nu närmare G-huset och vi testar och följer mycket noggrant vad som händer i marken och i närliggande hus. Upptäcks några avvikelser som överskrider gränsvärdena kommer arbetet på nytt att avbrytas och en ny bedömning göras, berättar Fredrik Löf, affärsutvecklare vid Skanska på Jönköpings kommuns sajt.

Stoppades tillfälligt

Det var i slutet av förra veckan som arbetet med spontning tillfälligt stoppade. Spontningen utgör en del av förberedande grundläggningsarbeten för det nya höghushotellet.

 Spont, är en stödkonstruktion, vanligtvis av stål, betong, trä eller HD-polyeten, som används för att ta upp jordtryck vid schaktningsarbeten.

Synliga sprickor

Det är Skanska som genomför arbetet och företagets kontrollsystem visade att intilliggande hus har påverkats. När larmvärde registrerades stoppades därför arbetet och anställda i Regionens hus har enligt kommunen rapporterat om synliga sprickor i väggarna.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer