Foto: SVT

Explosioner väntas – svavel och fosfor grävs upp

Uppdaterad
Publicerad

På torsdag klockan 09.30 påbörjas ett grävarbete för att få bort svavel och fosfor i marken för att bygget av Höghushotellet ska kunna fortsätta. Det kan bli en del mindre explosioner under arbetets gång.

Den gamla Tändsticksfabriken har fört med sig svavel och fosfor som hittats under marken.

– När det reagerar med luften kan det orsaka gnistor, rökutveckling och mindre explosioner. Nu ska det grävas upp och forslas bort på ett säkert sätt övervakat av räddningstjänsten, säger Gustav Hultegård i ett pressmeddelande, brandmästare på räddningstjänsten.

Blandmaterial i marken

Detectum har tillsammans med Skanska konstaterat att det rör sig om närmare fem kubikmeter blandmaterial som innehåller fosfor och svavel, något som nu måste grävas upp och transporteras bort för att bygget av Höghushotellet ska kunna fortsätta.

Transporteras bort

Blandmaterialet kommer att läggas i containrar med vatten och sand för att sedan köras till en mottagningsanläggning.

Räddningstjänsten i Jönköpings kommun ska hjälpa till med att eskortera lastbilarna som kör i väg med containrar av materialet som grävts upp ur marken.

Tidigare stoppades arbetet efter svavelexplosioner i marken, se en tidigare intervju med projektansvarig på Skanska i klippet nedan.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Gamla svavelrester har gjort att det exploderat i marken där höghushotellet håller på att byggas upp. Foto: SVT/Magnus Andersson

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer