Foto: SVT

Explosioner väntas – svavel och fosfor grävs upp

Uppdaterad
Publicerad

På torsdag klockan 09.30 påbörjas ett grävarbete för att få bort svavel och fosfor i marken för att bygget av Höghushotellet ska kunna fortsätta. Det kan bli en del mindre explosioner under arbetets gång.

Den gamla Tändsticksfabriken har fört med sig svavel och fosfor som hittats under marken.

– När det reagerar med luften kan det orsaka gnistor, rökutveckling och mindre explosioner. Nu ska det grävas upp och forslas bort på ett säkert sätt övervakat av räddningstjänsten, säger Gustav Hultegård i ett pressmeddelande, brandmästare på räddningstjänsten.

Höghushotell Jönköping

Blandmaterial i marken

Detectum har tillsammans med Skanska konstaterat att det rör sig om närmare fem kubikmeter blandmaterial som innehåller fosfor och svavel, något som nu måste grävas upp och transporteras bort för att bygget av Höghushotellet ska kunna fortsätta.

Transporteras bort

Blandmaterialet kommer att läggas i containrar med vatten och sand för att sedan köras till en mottagningsanläggning.

Räddningstjänsten i Jönköpings kommun ska hjälpa till med att eskortera lastbilarna som kör i väg med containrar av materialet som grävts upp ur marken.

Tidigare stoppades arbetet efter svavelexplosioner i marken, se en tidigare intervju med projektansvarig på Skanska i klippet nedan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Höghushotell Jönköping

Mer i ämnet