Simhallen i Eksjö fick utrymmas efter ett utsläpp av ett farligt ämne på tisdagsförmiddagen. Foto: Bengt Ljunggren

Arbetsmiljöverket kräver åtgärder efter utsläppet i simhallen

Uppdaterad
Publicerad

Efter klorgasutsläppet i simhallen i Eksjö kräver Arbetsmiljöverket nu att arbetsmiljöarbetet förbättras. Om det inte görs riskerar sim- och sporthallen föreläggande eller förbud.

Det var i mitten av augusti som flera räddningsenheter larmades till sim- och sporthallen i Eksjö efter larm om ett utsläpp. Lokalen fick utrymmas och ett stort område spärrades av.

Kemikaliedunkar var lätta att förväxla

Efter olyckan har Arbetsmiljöverket varit på plats och gjort en inspektion. Den visar nu bland annat att kemikaliedunkar placerats på fel ställe så att natriumhypokloriten stod där svavelsyran skulle stå och tvärtom.

Det gjorde att en av de anställda fyllde på svavelsyra istället för natriumhypoklorit. Enligt Arbetsmiljöverket hade dunkarna samma blåa färg. Det var bara lockens färg som skiljde och därför var de alltså lätt att förväxla.

Arbetsmiljöverket kritiserar även att det inte gjorts någon undersökning och riskbedömning av de risker som kan finnas i teknikrummet där påfyllning av kemikalier för vattenrening sker.

Eksjö kommun har nu fram till i mitten av december på sig att beskriva hur de ska uppfylla Arbetsmiljöverkets krav annars riskerar de alltså föreläggande eller förbud.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Simhallen i Eksjö fick utrymmas efter ett utsläpp av ett farligt ämne på tisdagsförmiddagen. Foto: Bengt Ljunggren

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer