Åtgärder lugnade oron på Råslätt

Uppdaterad
Publicerad

Det har inte varit några bilbränder eller omfattande vandalisering på Råslätt den senaste veckan – men fritidspersonal hävdar att det var ytterst nära att situationen blev ännu värre.

Trots att lugnet för närvarande lagt sig över bostadsområdet menar Peter Magnusson, samordnare för Underground, att situationen höll på att eskalera ytterligare för några veckor sedan.

Det fanns en oro för att ungdomar skulle börja konfrontera polis och väktarbolag.

– Förstörelsen ledde till att vi fick större bevakning och fler poliser i området. Då blev det en sport men vi såg även en viss aggressivitet öka hos ungdomarna, säger han.

Vandalisering upphört

Under juli började bilar sättas i brand igen på Råslätt och när det var som värst brann bilar fyra nätter under samma vecka. Samtidigt slogs även rutor sönder bland annat på Second Hand-butiken vid Råslätts centrum.

För att få ett slut på oroligheterna kallade personal från fritidsgården tillsammans med polisen boende i området och föräldrar till ett möte den 21 juli. Uppemot 150 personer deltog och efter mötet har vandaliseringen i området i princip upphört.

– Jag tror att vi fått fram budskapet att det här slår mot oss boende. Det är våra bilförsäkringar och våra hyror som höjs, säger Peter Magnusson som var en av dem som tog initiativ till mötet.

”Det har vänt”

Flera åtgärder har satts in för att lugna den oroliga stämningen i bostadsområdet. Bland annat har Råslätts SK nattvandrat och fritidspersonal har fått Jönköpings kommun att tända upp fotbollsplaner efter att fritidsgården stängt för att sysselsätta ungdomarna.

– Jag tror att vi tillsammans med alla instanser lyckades tagga ner det och det har vänt. Sedan så är lugn en färskvara, säger Peter Magnusson.

SVT Nyheter Jönköping har sökt närpolisen på Råslätt för en kommentar. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.