Anders Samuelsson (C): ”Vi ser det som klart genomförbart”. Foto: TT/SVT/Jönköpings kommun

Då presenteras räddningen för stadsdelen hotad av skitlukt

Uppdaterad
Publicerad

Delar av reningsverket har flyttats, andra renoverats eller byts ut. Allt för att möjliggöra den nya stadsdelen Södra Munksjön. Men för kommunens VA-chef, Roger Rohdin, finns det fortsatt orosmoment.

– Det här med att en skola ska ligga 100 meter från verket, det känns inte riktigt bra.

– Det finns många idéer och tankar om vad man kan göra. Vissa saker har vi tagit tag i, men andra delar är fortsatt endast idéer, säger Roger Rohdin.

Jönköping växer och prestigeprojektet Södra Munksjön är, som det kommunala bolaget SMUAB som driver projektet själva beskriver, ”En förlängning av Jönköpings stadskärna”.

LÄS MER: Dålig lukt hotar ny stadsdel

Reningsverket vid Herkulesvägen har dock varit bromskloss för delar av byggplanerna. Det är närmare bestämt den stinkande doft verket pyser ut som är det stora problemet. Ett problem kommunen länge försökt lösa.

Utredningen efter utredning – Men lösning tros vara nådd

– Jag tror och hoppas på att vi kommer kunna lägga fram en första detaljplan i augusti i år, säger Anders Samuelsson (C) ordförande i stadsbyggnadsnämnden.

Inspirationen till vad han menar innebär en lösning, kom efter ett studiebesök i Helsingborg, en stad som haft likande problematik.

– Där har man byggt ännu närmare ett reningsverk än vad vi planerar, säger Andres Samuelsson.

Nu läggs stora förhoppningar på att nya, 80 meter höga, skorstenar i kombination med täcka över vissa delar av reningsverket ska reducera lukten tillräckligt.

Stort åtgärdspaket för att bekämpa stanken.

– Vi har till exempel bytt ut och förnyat fläktsystem för att reducera lukten, säger Roger Rohdin och fortsätter.

– Vi har dessutom börjat slutat med biogashantering vid Simsholmen, så nu åker sugbilarna med slammet till en ny anläggning för produktion av biogas.

Kommunens kamp mot stanken en långkörare

Jönköpings kommun ansökte redan 2010 om pengar från staten för att förnya verket, och göra det mer ”attraktivt”. Kommunen har även i olika omgångar tittat på möjligheterna att flytta på verket. Något som hittills inte verkar vara en realistiskt idé.

– Nej i alla fall inte på kort sikt, säger Anders Samuelsson (C).

Han menar dock att det är en fråga som kan komma att bli aktuell igen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.