Eksjö kommun delar vinsten med sex andra vinnare, men är ensamma med att omfamna samtliga skolformer från förskola till gymnasium, inklusive särskolor. Foto: TT

Barn- och utbildningsverksamheten i Eksjö prisas för digitalisering

Publicerad

Eksjö kommun är årets vinnare av det prestigefyllda priset Guldtrappan för sitt arbete med digitalisering i skolan.

– Vi är nu mycket glada och stolta över denna utmärkelse, säger Anna Sandberg, rektor på Ingatorpsskolan och Furulundsskolan F-3.

Guldtrappan är en kvalitetsutmärkelse för kommuner och skolhuvudmän som ligger i framkant när det gäller digitalisering av undervisningen. Juryn motiverar Eksjös vinst bland annat med att kommunen ser arbetet med digitalisering som en nyckelfråga.

”Utvecklingslärare driver en skolblogg och delakulturen ska bli mer än bara digitala tips: Det ska bli ett kollegialt utvecklingsarbete”, står det i motiveringen.

Totalt sju vinnare

– Vi ser detta som ett betyg på att vi faktiskt är väldigt duktiga i Eksjö kommun, och jag är så stolt över att vi har så fantastiskt duktiga pedagoger ute på våra förskolor och skolor, säger Anna Sandberg i ett pressmeddelande från kommunen.

Eksjö kommun delar vinsten med sex andra vinnare, men är ensamma med att omfatta samtliga skolformer från förskola till gymnasium, inklusive särskolor.

Annorlunda digital lösning i grannkommunen Nässjö

Ett exempel på lite annorlunda digitalisering i skolan rapporterade SVT om i Nässjö tidigare i år där 13-årige Alice Nordal fick hjälp av en robot för att kunna delta i undervisningen. Hon har inte kunna gå till skolan under pandemin på grund av sjukdom, men tack vare en digital lösning kan hon nu delta på lektionerna via en roboten, mer om det ser ni i klippet nedan.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Alice Nordal har haft hemundervisning under hela pandemin, men nu kan hon vara med på lektionerna tack vare en robot. Se hur i klippet! Foto: SVT
  • Hallstahammars kommun: grundskola
  • Leksands kommun, utbildningssektorn, avdelning grundskolan: grundskola
  • Göteborgs stad, förskoleförvaltningen: förskola
  • Göteborgs stad, grundskoleförvaltningen: grundskola
  • Karlstads kommun: förskola, grundskola, grundsärskola
  • Stockholms stad, vuxenutbildningen för egen-regi

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer