Barn som behöver kirurgi- eller ortopedivård mer än 48 timmar ska skickas till Ryhov i Jönköping från de två andra sjukhusen i länet. Foto: SVT

Barn som behöver kirurgi och ortopedi ska skickas till Jönköping

Uppdaterad
Publicerad

Barn som söker kirurgisk eller ortopedisk vård på akutsjukhusen i Eksjö och Värnamo och som planeras att vårdas mer än 48 timmar på sjukhus, ska förflyttas direkt till barn- och ungdomsmedicinska kliniken på Länssjukhuset Ryhov. Det beslutade nämnden för folkhälsa och sjukvård på tisdagen.

Redan i dag skickas alla barn under fyra år med buksmärta och skalltrauma till barnkliniken på Ryhov. Det nya är att det nu ska gälla även de barn som är över fyra år som kommer att behöva kirurgisk eller ortopedisk vård i mer än 48 timmar.

– Region Jönköpings län vill säkra en jämlik vård för barn i länet som utgår från barnkonventionen. Därför har den här rutinen tagits fram för hur akut sjuka barn ska omhändertas på ett likartat sätt på de tre akutsjukhusen. Alla barn ska kunna få vård av personal med likartad kompetens, säger regionrådet Mia Frisk (KD).

Specialistkunskaper på Ryhov

Regionen motiverar vidare beslutet med att över hälften av sjuksköterskorna på barnkliniken på Länssjukhuset Ryhov har specialistkunskaper för barnanpassat bemötande och att det på Ryhov också finns tillgång till andra professioner med barnkompetens som till exempel fysioterapeut och dietist.

Men alla barn som blir akut sjuka ska även i fortsättningen alltid åka till närmsta akutmottagning. De som inte behöver specialistvård kommer fortfarande att få hjälp inom primärvården. De barn som behöver specialistvård inom kirurgin och ortopedin, men som beräknas kunna åka hem inom 48 timmar kommer även i fortsättningen att vårdas på sitt närmsta sjukhus.

Det nya arbetssättet gäller från årsskiftet och kommer att utvärderas efter ett år.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.