Visa alla (2)
Visa alla (2)

Förslag: Så ska nya vägen genom Gränna dras

Uppdaterad
Publicerad

Frågan om en ny väg genom Gränna som ska avlasta Brehegatan har länge varit en het fråga. Nu lägger den styrande koalitionen i stadsbyggnadsnämnden fram en förslag som ska göra alla nöjda.
– Förhoppningsvis ger förslaget lite fred i Gränna, säger stadsbyggnadsnämndens ordförande.

I det förslag som presenteras av den styrande koalitionen i Jönköpings kommun så har man slopat den norra delen av den planerade vägen från Skiftesvägen ner mot hamnen som går över åkermarken. Detta har varit en omdiskuterad vägsträckning som mött stort motstånd både i kommunhuset och bland ortsbefolkningen.

Tanken är nu att den norra delen av den nya vägen läggs på is. Det är den del som är markerat med grönt på kartan. Koalitionen föreslår nu att den röda sträckningen planläggs och att trafiken får fortsätta på Gärdesvägen bort mot Amiralsgatan, orange märkning. Där finns även planer på nya bostäder (fältet som är markerat med rött)

Koalitionen vill istället satsa på den södra delen av vägsträckningen som går uppifrån Jönköpingsvägen ner till Skiftesvägen i höjd med Lars Hillings gränd. Planen är även att det ska byggas cirka 200 nya bostäder.

Trafiken minskar med en tredjedel

– Jag är nöjd med det förslag som nu läggs, säger Anders Samuelsson (C) ordförande i stadsbyggnadsnämnden. Vi har lyssnat på opinionen och förhoppningsvis får vi lite fred i Gränna nu. Det viktiga är att vi kan avlasta Brahegatan, vilket det här förslaget gör. Nu hoppas vi att vi kan bygga den här sträckningen och sedan göra en utvärdering.

Trafikutredningar visar att den nya sträckningen kommer att minska trafiken på Brahegatan med cirka 36 procent under sommartid om man skyltar så att husvagnar och husbilar till campingen samt nyttotrafik till Visingsö tar den nya vägen.

Det blir då ökad trafik förbi Ribbaskolan, men stadsbyggnadsnämnden gör bedömningen att då det är som mest trafik, under sommaren – då är skolan stängd.

Oppositionen kritisk: ”Glömmer barnen”

Andreas Sturesson (KD) är inte fullt nöjd med det förslag som nu lagts.

– Att säga att problemet enbart finns under sommartid är fel, menar han. Den tunga trafiken går året om och kommer med dagens förslag att gå rakt förbi Ribbaskolan. Jag tycker det är konstigt att man inte beaktar barnen och deras säkerhet.

Tycker du att ursprungsförslaget med en väg direkt ner till hamnen var bättre?

– Ja det var det minst dåliga förslaget. Nu får vi sätta oss tillsammans med moderaterna och fundera på hur vi ska förhålla oss.

Den styrande koalitionen:

Visa

Den styrande koalitionen i Jönköpings kommun består av Socialdemokraterna, Centerpartiet, Liberalerna och Miljöpartiet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Ny väg genom Gränna

Mer i ämnet