Tre av företrädarna för Vision Gränna samlas på den plats där manifestationen sker under måndagen. Foto: SVT/Johannes Tolf

Nya krafttag mot kritiserat vägbygge

Uppdaterad
Publicerad

Nu anordnar kritiker mot den norra delen av den planerade infartsvägen till Gränna en manifestation. Sedan slutet av förra året har närmare 2000 namnunderskrifter samlats in mot beslutet.

Brahegatan i Gränna är hårt trafikerad. Framför allt under sommaren när många turister ska ta sig ned till hamnen och till campingplasten. Därför vill Jönköpings kommun avlasta trafiken och bygga en ny infartsväg som planeras gå över åkern, förbi bland annat kyrkogården, idrottsplatsen och campingen.

Carin Boman som företräder Vision Gränna. Foto: SVT/Johannes Tolf
Ny väg genom Gränna

Nätverket Vision Gränna är starkt emot dragningen av vägen eftersom de anser att den bland annat förstör naturen.

– Det här området betyder mycket för oss. Bland annat som ett rekreationsområde. Skulle man skärma av Gränna från Vättern med den här vägen så gör man samma misstag som man gjorde i Jönköping när man byggde järnvägen, säger Carin Boman som företräder Vision Gränna.

Trött på frågan

Karin Egerts, butiksinnehavare i Gränna, tycker att det är bättre att man nu kommer till skott och bygger den nya vägen så att Grännaborna och turisterna inte behöver leva i ovissheten över hur det ska bli.

– Bygg vägen så jobbar vi efter det så kanske vi får lite fler caféer, restauranger och kanske lite mer liv här på gatan.

Karin Egerts, butiksinnehavare i Gränna vill att man bygger vägen och att frågan får ett slut. Foto: Johannes Tolf/SVT

Hon tror att man genom att få bort trafiken skapar utrymme för fler näringsidkare som vill utveckla Gränna.

Närmare 2000 namnunderskrifter

Beslutet om den norra delen av den nya infartsvägen togs redan 2013. Vision Gränna har samlat in närmare 2000 namnunderskrifter mot det planerade vägbygget och under måndagen hoppas de på stort intresse när en manifestation anordnas på åkern nedanför kyrkogården i Gränna.

Men vad hoppas ni med den här manifestationen?

– Vi hoppas att det blir många som stöttar den motion som har lagts i kommunfullmäktige om att riva upp det här beslutet om vägen, säger Carin Boman.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ny väg genom Gränna

Mer i ämnet