Kraftiga vindbyar har under lördagen flyttat på skyddsvallarna på vissa platser i Värnamo. Foto: SVT

Blåsten flyttar på skyddsvallarna i Värnamo

Uppdaterad
Publicerad

De kraftiga vindbyarna som dragit in över länet ställer till bekymmer i Värnamo.

– De skyddsvallar vi byggt mot vattnet på vissa håll har flyttat på sig i blåsten, säger Anita Johansson, kommunikationsansvarig på kommunen.

Flera av vallarna är uppbyggda av aluminiumprofiler inklädda med presenningar som står på lastpallar. Dessa har på vissa platser börjat flytta på sig i den byiga vinden. Personal från Värnamo kommun har under morgonen varit ute och försökt att säkra upp vallarna.

Vattennivåerna i Lagan fortsätter långsamt att sjunka och är nu cirka två decimeter lägre än för toppnoteringen för två dygn sedan.

– Vi får se vad regnandet som pågår just nu innebär. Det ser vi kanske först om ett par dagar, säger Anita Johansson.

Kommunen fortsätter att pumpa ut vatten från ledningssystemet och har personal dygnet runt som övervakar situationen.

Kritiskt läge i Storån

Men det är vattennivån i Storån genom Forsheda som oroar mest. Där fortsätter vattennivån att stiga, men ganska långsamt.

– Där har vi varnat fastighetsägare som har hus nära vattnet att säkra upp och plocka bort saker från sina källarutrymmen. Det är dock inte jättemånga fastigheter som ligger i riskzonen där, säger Anita Johansson.

På flera platser i Värnamo kommun har gång och cykelvägar spärrats av nära översvämmade vattendrag. Anita Johansson uppmanar kommuninvånarna att respektera dessa avspärrningar.

– Vi vill ju inte att det ska hända några olyckor. På vissa ställen kan det bli djupt väldigt snabbt, förklarar hon.

Vädervarningar från SMHI

SMHI har gått ut med en klass 1-varning gällande kraftiga vindar i länet. I området söder om Vättern kan det bli sydvästliga vindbyar på 21-23 meter per sekund.

Varningarna för höga eller mycket höga flöden i länet kvarstår.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.