Robin Sidler, anläggare på Värnamo kommun, var en av de som byggde översvämningsbarriärer under onsdagen. Foto: SVT/Maria Sandblom

Här byggs vallar för att skydda mot översvämningar i Värnamo

Uppdaterad
Publicerad

Vattennivån i Lagan fortsätter att stiga och under onsdagen har kommunen byggt barriärer för att skydda mot översvämningar. Samtidigt har SMHI uppgraderat varningen för Nissan där läget blivit värre.

SVT Nyheter Jönköping var under förmiddagen på plats i närheten av Finnvedsvallen i Värnamo när kommunen fortsatte arbetet med att bygga barriärer. Enlig SMHI kan det komma ytterliga runt 25 millimeter regn de kommande tre dagarna i Värnamo.

– Det rusar ju inte upp men på en del ställen börjar det svämma över, säger Robin Sidler, anläggare på Värnamo kommun som arbetar med att bygga vallar.

Översvämning i Jönköpings län

SMHI har utfärdat en klass 1-varning för höga flöden i Lagan, då fulla sjöar i kombination med mycket regn gör att stora mängder vatten rinner ut i ån. På sträckan efter tillrinningen från Skålån ner till tillrinningen från Bolmån gäller varnings klass 2.

Förvärrat läge i Nissan

I Nissan har läget förvärrats. Där har SMHI  skärpt varningen och utfärdat en klass 2-varning med fortsatt stigande flöden som förväntas kulminera inom de närmaste dagarna. I Gislaved har därför kommunen gått ut med information om att vissa vägar och cykelvägar kan vara svåra att ta sig fram på.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Översvämning i Jönköpings län

Mer i ämnet