Emma Carlsson Löfdahl Foto: Henrik Montgomery / TT

Carlsson Löfdahl tillbaka i riksdagen – som politisk vilde

Uppdaterad
Publicerad

Efter en sex månader lång time out var riksdagsledamoten Emma Carlsson Löfdahl i dag på plats i riksdagen. Efter turerna med hennes hyreskontrakt, som slutade med att hon lämnade Liberalerna, är hon nu tillbaka, som politisk vilde.

Trots uppmaningar från partiet valde Emma Carlsson Löfdahl att behålla sin riksdagsplats. Under sin time out har hon plockat ut 400 000 kronor i arvode – utan att arbeta. Till Aftonbladet säger hon:

– Jag är ju här i dag och jobbar.

L-ledamotens hyresersättning

Misstänkt bedrägeri

Den förre detta Liberalen Emma Carlsson Löfdahl tog en timeout den 8 mars efter avslöjandet om att hon hyrde sin mans lägenhet för 13 000 kronor i månaden. På så sätt kunde hon plocka ut maxbeloppet på 8 600 kronor från riksdagen för boende.

I slutet av mars inleddes en förundersökning om misstänkt bedrägeri med anledning av avslöjandet. Hon har tidigare meddelat att hon avvaktar åklagarens utredning innan hon bestämmer sig för om hon ska lämna riksdagen.

Beslut under hösten

Genom att sitta kvar i riksdagen under hela mandatperioden har Löfdahl Carlsson tryggat sin inkomst fram till 65-årsdagen, eftersom hon under tiden hinner fylla 50 år. Om hon lämnar i förtid är hon istället berättigad fem års inkomstgaranti.

Åklagare Bengt Åsbäck, som leder utredningen om misstänkt bedrägeri, skriver i ett mejl till Aftonbladet att han siktar på ett beslut under hösten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

L-ledamotens hyresersättning

Mer i ämnet