Talmannen Andreas Norlén riktar stark kritik mot Emma Carlsson Löfdahls arvode. Foto: Liberalerna/ TT

Talmannen kritiserar Löfdahl efter timeout

Uppdaterad
Publicerad

Riksdagsledamoten och före detta Liberalen Emma Carlsson Löfdahl från Eksjö har trots sin timeout från riksdagen tagit ut ett arvode på över 200 000 kronor, något talmannen Andreas Norlén, i Aftonbladet idag, starkt kritiserar.

Den förre detta Liberalen Emma Carlsson Löfdahl tog en timeout den 8 mars efter avslöjandet om att hon hyrde sin mans lägenhet för 13 000 kronor i månaden. Men trots timeouten har hon tagit ut ett arvode på  278 000 kronor, vilket talmannen Andreas Norlén nu kritiserar.

– Jag tycker att det är ganska tydligt att det är förtroendeskadligt om man tydligt säger att man inte kommer delta i riksdagsarbetet och ändå fortsätter uppbära arvode, säger Andreas Norlén till Aftonbladet.

Kommer prövas

Talmannen Andreas Norlén berättar för tidningen att man jobbar på att få frågan prövad.

– Vi tillsatte i förra veckan genom beslut i riksdagsstyrelsen en översyn av vissa aspekter av riksdagsarbetet, framför allt regler i riksdagsordningen. Och en fråga som kommer att prövas där är om det borde införas någon form av ekonomiska sanktioner mot ledamöter, som aktivt väljer att inte delta i riksdagsarbetet, säger Andreas Norlén.

Så här kommenterade Liberalernas gruppledare i Jönköpings län Jimmy Ekström det faktum att Carlsson Löfdahl sitter kvar i riksdagen men lämnar partiet. Från mars i år.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.