Dan Sylvebo stämmer två personer för förtal

Uppdaterad
Publicerad

Moderata regionrådet Dan Sylvebo har lämnat in två stämningsansökningar till tingsrätten i Jönköping. Han vill nu att personer som han anser har kränkt honom och kommit med falska uppgifter ska dömas för förtal.

Regionrådet Dan Sylvebo (M) väcker nu enskilt åtal mot två personer, något som Jönköpings-Posten var först att rapportera om. Anledningen är de tidigare turerna kring honom där det blev känt att han skickat nakenbilder på två kvinnor.

Sylvebo stämmer nu en före detta moderatpolitiker för grovt förtal eftersom han menar att inlägg hon gjort på sociala medier som varit officiella är felaktiga och kränkande.

I stämningsansökan yrkar Dan Sylvebo på att politikern bland annat ska betala skadestånd för kränkning på 15 000 kronor.

Varför väcker du dessa åtal?

– Jag bedömer att personerna har begått brott mot mig. Det vill jag beivra, säger Dan Sylvebo till SVT.

Gruppmejl om bilder

Det andra enskilda åtalet är riktat mot en privatperson som mejlade till runt 20 av Sylvebos partikamrater och bifogade de tidigare nämnda nakenbilderna. I mejlet påstod personen även andra saker om bland annat Sylevbos ekonomi som inte stämmer enligt Sylvebo. Han stämmer privatpersonen för förtal och yrkar på skadestånd för kränkning på 5 000 kronor.

Anledningen till att Sylvebo har valt att väcka enskilda åtal istället för att polisanmäla förklarar han med att det handlar om ”målsägandebrott”.

– Det betyder att det enligt huvudregeln bara är målsäganden som får åtala och som då också har rätt att göra det, säger Dan Sylvebo.

SVT har tidigare rapporterat att uppgifter om olämpliga bilder varit känt av moderatgruppen redan då han rekryterades till regionpolitiken.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.