Att lärare byter jobb ofta är något som flera lärare i Värnamo tycker sig märka, samtidigt är barn- och utbildningschefen inte oroad över utvecklingen. Foto: SVT/Linda Mathillas

Lärare om att yrkesgruppen oftare byter jobb

Uppdaterad
Publicerad

En undersökning från Skolverket visar att lärare byter jobb allt oftare och det är något som märks ute på länets skolor. Sofia Elmgren och Pontus Bjällsjö arbetar på Rydaholms skola utanför Värnamo.

– Rörligheten har ökat avsevärt. Det märker man när man pratar med sina kollegor, säger Sofia Elmgren.

Idag är det inte ovanligt att elever under en termin få byta lärare flera gånger.

Enligt Skolverket är det oroande för undervisningen och elever riskerar att inte nå kunskapsmålen.

”Negativt för eleverna”

Sofia Elmgren har jobbat inom skolan i 17 år. De senaste nio åren på Rydaholms skola utanför Värnamo. Hon menar att lärarrörligheten är negativ för eleverna.

– Det blir oroligt i klassrummen. Det är svårt att läsa av alla lärares koder och särskilt för de barn som vill ha struktur.

Pontus Bjällsjö är vikarierande lärare. Trots att han bara jobbat ett och ett halvt år inom yrket har han redan märkt en stor rotation bland personalen.

– Det roterar folk hela tiden.

Vad har ni som lärare för ansvar till att inte byta jobb hela tiden?

– Vi ska ju vara en trygg punkt här i skolan och det är vi ju inte om vi byter miljö hela tiden.

Enligt Skolverket beror lärarrörligheten blanda annat på att det är ett bristyrke. Skolverket menar att det är kommunernas ansvar att se till att arbetsmiljön är så pass bra att lärarna vill jobba kvar.

”Inte oroad på något sett”

Karin Kihlman Thornell, barn- och utbildningschef i Värnamo kommun, upplever inte att rörligheten inom skolan är speciellt hög i kommunen.

– Vi har en stabil personalgrupp och många har varit länge.

För att motverka att lärare byter skola inom Värnamo kommun har alla skolor en gemensam policy där de ger samma lön för samma arbetsuppgifter. Men barn- och utbildningschefen vill understryka att det inte handlar om att  stoppa personalens utveckling.

– Man hindrar effekten av att man byter för att få högre län. Att byta personal ofta är inte positivt för eleverna,  säger Karin Kihlman Thornell.

Hon säger också att rörligheten inom läraryrket inte är unik.

– Generellt är arbetsmiljön mer rörlig idag. Man vill ha utmaningar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.