Kajsa den Bravur och Emmy Maltell berättar att de hade fem olika lärare i ett och samma ämne på högstadiet. Foto: TT/SVT

Eleverna förlorare när lärarna allt oftare byter jobb

Uppdaterad
Publicerad

Lärare byter jobb oftare än förr. Det visar en undersökning från Skolverket och det här får konsekvenser på utbildningen. Det menar elever vi träffar i Jönköping.

– När vi gick i högstadiet bytte vi lärare fem gånger i ett ämne, säger 17-åriga Kajsa den Braver.

En högstadielärare i Sverige jobbar i snitt fem år på samma arbetsplats. Det kan jämföras med för fem år sedan då snittiden var åtta år. Det visar en studie från Skolverket, TALIS, som står för The Teaching and Learning International Survey.

Vi träffar flera ungdomar i Jönköping som upplevt hur det är att byta lärare flera gånger. En del av dem till och med mitt under terminen.

– Det är lite jobbigt för olika lärare jobbar ju på olika sätt, säger Filippa Hoffman.

Fler röster i kippet ovan.

Lärare stannar kortare tid på låg- och mellanstadiet

Skolverkets undersökning bygger på enkäter med lärare och skolledare i grund- och gymnasieskolan under 2018.

På låg- och mellanstadiet var snittiden fyra år och på gymnasiet stannade lärarna i snitt sex år på samma arbetsplats.

Undersökningen görs vart femte år, men det är första gången som låg- och mellanstadielärare och även gymnasielärare fått delta, därför finns inga jämförelsesiffror för den gruppen.

Enligt Skolverket beror lärarrörligheten bland annat på att det är brist på lärare. Enligt Anders Duvkär, chef för skolans organisation och ledning på utvecklingsavdelningen på Skolverket, är det viktigt att skapa en så god arbetsmiljö så lärarna vill stanna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.