Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Gunnar Dahlqvist berättar att målgruppen har förändrats under pandemin och det kommer ständigt nya ansikten till Hela människan i Jönköping. Foto: Kristin Renulf/SVT

Fler söker hjälp på härbärget Hela människan under pandemin

Publicerad

Att coronapandemin slår hårt mot många redan utsatta i samhället märks på Hela människan i Jönköping. Där har antalet lunchgäster dubblerats det senaste halvåret och många, för personalen, nya ansikten har dykt upp.

Enligt Gunnar Dahlqvist handlar det exempelvis om personer som nu blivit av med sitt arbete eller som har legat på marginalen vad gäller ekonomin redan innan pandemin.

– Målgruppen har breddats betydligt för oss. Vi ser väldigt många ansikten som vi inte tidigare sett i vår verksamhet, säger han.

Hela människan i Jönköping, som drivs av olika kyrkosamfund i nära samarbete med kommunen, erbjuder frukost och lunch för en billig penning. Det finns även ett antal övernattningsplatser. Hela människan driver också en butik med livsmedel till reducerade priser som annars skulle gått till svinn och i alla delar av verksamheten märks nu ett ökat behov.

Stängda lokaler

Men samtidigt som fler behöver hjälp har lokalerna i centrala Jönköping i princip varit stängda sedan i slutet av mars när pandemin bröt ut på allvar. Antalet övernattningsplatser har halverats från tio till fem och matpaket delas ut i entrén.

– Det är helt bedrövligt, det är bara att konstatera. Hela våran grej är att få jobba med en gemenskap och hjälpa till med tak över huvudet och annat. Nu är det jättesvårt att göra det, säger Gunnar Dahlqvist.

Hela människan i Jönköping har hjälpt människor i utsatthet sedan 1971. Foto: Kristin Renulf/SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Corona Jönköping

Mer i ämnet