Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet ovan hör du ägaren Petter Stordalen. Foto: Jasmin Akbarzadeh/SVT

Efter 15 år: Nu invigs höghushotellet i Jönköping

Publicerad

Det är 18 våningar och cirka 60 meter högt. Innehåller 229 rum och är drygt 12 000 kvadratmeter stort. Denna vecka invigs det omdebatterade höghushotellet på Tändsticksområdet i Jönköping.

2006 började man diskutera ett högt hotell i Jönköping. Och diskussionerna blev högljudda, många var negativa och befarade att ett så högt hotell skulle stjäla blickfånget vid Vätterns sydliga strand – för att inte tala om vad det skulle göra med anrika Tändsticksområdet.

Andra gillade kommunens moderna visioner och applåderade en upprustning av området.

Efter många turer av politiska debatter och överklagande så inleddes byggprojektet 2018 och efter en del byggförseningar med komplicerat markarbete och sprickor på grannfastigheter i samband med pålning så står nu hotellet klart.

Norsk hotellkung bakom

Det är hotellkedjan Nordic Choice Hotels som kommer att driva hotellet och den norske ägaren och styrelseordförande Petter Stordalen var nöjd då han under tisdagen besiktigade hotellet.

– Jag blir full av glädje och energi när jag kommer hit och tänker att vi kommer vara med och bidra till att göra Jönköping mer attraktivt, säger norske hotellkungen Petter Stordalen.

Kommunen hoppas att hotellet ska binda ihop väster med Tändsticksområdet, men samtidigt är Jönköping redan idag en hotellstad. Petter Stordalen tror dock inte att konkurrensen ska bli ett bekymmer.

– Vi gör så att tårtan blir större, säger han.

Hör mer av vad Stordalen tänker om sitt nya hotell i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.