Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Här byggs den nya, tillfälliga Ansgariikyrkan i Vättersnäs i Jönköping. I klippet berättar Lennart Bergström som är ordförande för församlingen varför de bygger en tillfällig kyrka och inte en permanent kyrka. Foto: Irma Hellman/SVT

Nu byggs nya tillfälliga Ansgariikyrkan i Jönköping

Uppdaterad
Publicerad

Branden som drabbade Ansgariikyrkans församlingen var en ”tragedi” och det tog lång tid för många att bearbeta det som hänt. Tids nog började församlingen planera för framtiden och då beslöt de att bygga en tillfällig kyrka för att komma på plats fortare. Trots att bygget börjar nu kommer församlingen inte kunna flytta in verksamheten förrän eventuellt i februari nästa år.

På måndagen började bygget av en tillfällig kyrka där den forna Ansgariikyrkan i Vättersnäs i Jönköping stod. Det är drygt ett år sedan kyrkan brann ned och församlingens ordförande Lennart Bergström tog glädjande emot byggarbetarna på måndagen.

– Det är en glädje och tacksamhet som vilar över detta. Att vi kan se bygget på plats och vi kan i hopp och tro – gå in i det nya, säger han.

I klippet berättar Lennart Bergström varför de bygger en tillfällig kyrka och inte en permanent kyrka.

”Arbete framåt, inte bakåt”

Vid årsskiftet 2021/2022 tog församlingen ett symboliskt farväl till den nedbrunna kyrkan genom att gemensamt lämna nycklarna till byggnaden i en skål. Då kunde man gå vidare och i februari började arbetet med att ansöka om bygglov för den tillfälliga kyrkan. Totalt kommer den nya byggnaden bestå av 23 moduler och huskroppen kommer stå på plats i slutet av nästa vecka. Enligt den preliminära tidplanen kan församlingen börja hålla gudstjänster i kyrkan i februari nästa år.

– Det här med ledtider och även det som ska tillverkas tar längre tid än det har gjort förut av någon anledning. Det är färre folk på vissa platser och det är svårt att få tag i material. Vi har fått sträcka oss lite längre fram i tiden än vad som var tänkt, säger Lennart Bergström.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.