Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Sofia Svennberg, sjuksköterska på akuten i Eksjö, berätta om överbeläggningarna som drabbar patienterna. Foto: Gustaf Söderström/SVT

Personalen om platsbristen på Höglandssjukhuset i Eksjö: Patienter riskerar skador

Publicerad

Varje vecka händer det att det bli fullt på akuten i Eksjö. Patienter placeras i korridorerna och får ligga för länge, vilket innebär stora risker.

I klippet: Hör personalens ord inifrån akuten i Eksjö.

Under hösten 2022 gjorde Inspektionen för vård och omsorg (Ivo) en tillsyn på Höglandssjukhuset i Eksjö som visade att det var brist på vårdplatser på vårdavdelningarna, och ofta överbeläggningar på akutmottagningen. SVT har besökt akuten i Eksjö – och personalen vittnar om återkommande överbeläggningar med risker för patienterna.

– Det händer varje vecka att vi har fullt, och då får vi lägga patienter i korridorerna. Ofta beror det på att det inte finns några vårdplatser på övriga sjukhuset som patienterna kan läggas in på, säger Martin Kjellman, undersköterska akutmottagningen Eksjö.

– Jag älskar mitt jobb och är stolt över det vi gör på akutmottagningen, men samtidigt är det frustrerande, säger Sofia Svennberg, sjuksköterska akutmottagningen Eksjö.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.