Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Tedros Haile ser fram emot att kunna jobba i shorts i sommar. Foto: Jasmin Akbarzadeh / SVT

Efter kritiken – nu tillåts shorts i kollektivtrafiken i Jönköpings län

Uppdaterad
Publicerad

Nu ändrar Jönköpings länstrafik sina regler kring chaufförernas klädsel efter kritiken och det blir tillåtet med shorts under sommaren.

– Det är jättevarmt att köra i långbyxor på sommaren, säger Tedros Haile, som kört buss i Jönköping i fyra år. Han får medhåll av kollegan Daniel Johansson.

– Kylsystemet orkar inte med när vi öppnar dörrarna hela tiden, så det blir som ett växthus vid förarplatsen.

Det var förra sommaren som en manlig busschaufför i Vaggeryd anmälde till Justitieombudsmannen att han tvingas bära kjol på arbetstid under de varma sommarmånaderna, om han vill ha en luftigare klädsel. Detta då länstrafikens avtal inte tillät att de anställda bar shorts.

– Jag känner mig kränkt och diskriminerad över att det inte finns något annat alternativ till långbyxor, sa busschauffören Thomas till SVT Nyheter Jönköping i juli förra året.

Han anmälde JLT till både diskrimineringsombudsmannen och justitieombudsmannen, men fick inget gehör.

Busschauffören Thomas beställde en kjol till arbetsuniformen då shorts inte var tillåtet enligt JLT:s klädregler förra sommaren. Foto: Privat

JLT ändrar klädregeln

Länstrafiken ändrar nu uniformsreglerna så att även shorts blir en del av uniformen för alla som arbetar som bussförare i den allmänna kollektivtrafiken.

– Åh, vad glad jag blir, säger han, när SVT ringer upp och berättar om det nya beslutet.

Shortsen ska se likdana ut upptill som de ordinarie kostymbyxorna, och de ska ha en benlängd som täcker tre fjärdedelar av låret på den person som bär dem. De får bäras från och med den 1 maj till och med den 30 september varje år. Samtidigt införs också möjligheten att använda kortärmad skjorta eller blus.

Upp till de enskilda bussbolagen

Det är nu upp till de enskilda bussbolagen som kör åt länstrafiken om de vill köpa in sommaruniformer.

– Det är viktigt för oss att alla har en så bra arbetsmiljö som möjligt, och vi hoppas att trafikföretagen vill erbjuda shorts till sina medarbetare, säger Helena Dovier, som är tillförordnad marknadschef på länstrafiken.

Helena Dovier är tillförordnad marknadschef på länstrafiken. Foto: SVT

I klippet berättar Daniel Johansson och Tedros Haile om hur det är att köra i sommarvärmen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.