Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Tommie Ekered (M) om varför regionen nu väljer att skicka en skrivelse till riksdagens trafikutskott om den nya järnvägen. Foto: SVT

Efter kritiken – regionen skriver till riksdagen om järnvägsbygge

Publicerad

Kritiken mot den nya järnvägen mellan Byarum och Tenhult har fått Region Jönköpings län att agera i frågan.

Nu skickar de en skrivelse till riksdagens trafikutskott.

– Vi vill tydliggöra vårt ställningstagande, säger Tommie Ekered (M), ordförande i nämnden för trafik, infrastruktur och miljö.

Skrivelsen som har skickats till trafikutskottet handlar om mångmiljardsatsningen på sträckningen mellan Jönköping och Värnamo. I projektet ingår att flera delar av järnvägen ska elektrifieras – och att 25 kilometer ny järnväg ska byggas mellan Byarum och Tenhult.

Nybyggnationen har kritiserats av markägare, företag och kommunpolitiker som vill att elektrifieringen ska genomföras – men att den nuvarande banan ska rustas upp, i stället för att bygga nytt.

Ny järnväg mellan Värnamo och Jönköping

Nu vill regionens nämnd för trafik, infrastruktur och miljö ge sin bild av järnvägsplanerna – till riksdagspolitikerna i trafikutskottet.

Hör Tommie Ekered om varför de skriver till trafikutskottet om den planerade järnvägsbyggnationen mellan Byarum och Tenhult – i klippet ovan.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se hur den nya järnvägen ska gå mellan Värnamo och Jönköping. Foto: Henrik Crona/SVT Design

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ny järnväg mellan Värnamo och Jönköping

Mer i ämnet