Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör varför Mats Weidman (MP), kommunstyrelsen Jönköping, vill upprusta nuvarande tågbana mellan Jönköping och Värnamo istället för att bygga en ny sträckning. Foto: Gustaf Söderström/SVT

MP-topp i Jönköping vill stoppa järnvägsbygge – ”Bättre att rusta upp”

Uppdaterad
Publicerad

Det vore bättre att rusta upp den nuvarande järnvägen mellan Jönköping och Värnamo i stället för att bygga en helt ny järnväg mellan Byarum och Tenhult.

Det menar kommunpolitikern Mats Weidman (MP) som nu vill att Jönköpings kommun ska få regeringen ska ändra beslutet.

Hur vill Mats Weidman (MP) agera för att stoppa nybyggnationen? Få svar i klippet.

År 2015 hade Trafikverket tre alternativ på framtida bansträckning mellan Värnamo och Jönköping. Det ena var att upprusta nuvarande sträckning som går via Tabergsdalen in i Jönköping. Det andra alternativet var att bygga ny sträckning mellan Torsvik och Tenhult och vidare in till Jönköping. Det tredje alternativet var också via Tenhult men med en ny sträckning mellan Byarum och Tenhult.

Ny järnväg mellan Värnamo och Jönköping

Trafikverket valde det tredje alternativet, vilket länets kommuner har backat upp sedan dess.

Vill upprusta i stället för att bygga ny järnvägssträckning

Men nu höjs röster för att en upprustning av nuvarande sträckning vore bättre. Bland annat för att ha kvar pendlingsmöjligheten för de boende i Tabergsdalen.

– Det vore resursslöseri att ta bort tågsträckan i Tabergsdalen, säger Mats Weidman (MP), ledamot i kommunstyrelsen i Jönköpings kommun.

Miljöpartiet i Jönköpings kommun vill att regeringen ska riva upp nuvarande beslut och i stället rusta upp och elektrifiera nuvarande sträckning. Trafikverket är av annan åsikt.

– Det går inte att upprusta den gamla banan i Tabergsdalen så att den svarar mot de lagkrav som finns idag, säger Carina Junefelt, projektansvarig Trafikverket.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ny järnväg mellan Värnamo och Jönköping

Mer i ämnet