I Vaggeryd omkom en person vid en obevakad övergång. Familjer som bor i närheten lever i ständig oro, se klippet ovan. Foto: SVT

Efter olyckan – familjen lever i ständig oro

Uppdaterad
Publicerad

Det finns mycket allvarliga brister kring järnvägsövergångar, det avslöjas av Uppdrag granskning som avslöjar att ett 10-tal personer dött till följd av allvarliga brister. Två av dessa i Jönköpings län. Programmet visas i SVT på onsdagskvällen.

I Jönköpings län finns det 219 obevakade järnvägsövergångar, de senaste sex åren har två personer omkommit i olyckor mellan ett tåg och fordon i länet. En av de familjer som bor nära en farlig övergång är familjen Jakonjac i Vaggeryd.

2017 inträffade en dödsolycka vid järnvägsövergången nära deras hem.

När en man skulle åka över spåren med sin hjullastare fanns inte tillräckligt mycket utrymme, så han blev stående med bakdelen av fordonet på spåret. Då kom tåget.

-Det är en riktig dödsfälla, berättar Dragan Jakonjac. Se i klippet ovan.

Otillräcklig upprustning

Tio år tidigare rustade Trafikverket upp sträckan, då skulle de enligt riktlinjerna ha höjt säkerheten vid övergången. Men det gjordes inte.

Trafikverkets generaldirektör Lena Erixon får i Uppdrag granskning titta på utredningen om dödsfallet i Vaggeryd – där Trafikverket borde ha åtgärdat bristerna tio år innan olyckan skedde.

– Det är för lång tid. Det tycker jag också. Vi behöver bli tydligare med att är det här inte i enlighet med de riktlinjer vi har, finns det stora risker så ska det åtgärdas.

Vid en obevakad övergång i Reftele i Värnamo kommun har två bröder råkat ut för olyckor på spåret precis när tåget kom.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.